Bokomslag

Trinacria, det antika namnet på Sicilien som sträcker sig tillbaka till homerisk grekiska, har förståeligt varit fokus för årtionden av arkeologisk forskning. Sebastiano Tusa - professor, chef för kulturarvsbyråer och fullmäktige för kulturarv för den sicilianska regionen - främjade utforskningen av öns arv genom internationellt samarbete. Hans främjande av forskningsinitiativ gav inte bara rika arkeologiska resultat som spänner över paleolitiska perioden till den moderna eran utan förde forskare från en rad institut och discipliner till att arbeta tillsammans på Sicilien. Genom hans ansträngningar skapades unikt produktiva metodologiska, teoretiska och tolkande nätverk. Deras påverkan sträcker sig långt bortom Sicilien och Italien.

För att lyfta fram dessa nätverk och deras resultat, samlade Institutum Romanum Finlandiae, Svenska institutet i Rom, Norska institutet i Rom, British School at Rome och Assessorato dei Beni Culturali på Sicilien med generöst stöd från Riksbankens Jubileumsfond dessa resultat i en antologi. Målet är att presentera ett urval av arbetet med och resultaten från samtida, internationella forskningsprojekt på Sicilien.

Samarbetet mellan de sicilianska och internationella partnerna, ofta inom ett tvärvetenskapligt ramverk, har genererat viktiga resultat och perspektiv. Artiklarna i denna volym presenterar forskningsprojekt från hela ön. Artiklarnas kärna handlar om det arkaiska till den romerska perioden, men diakroniska studier sträcker sig tillbaka till stenåldern och fram till nutid. En rad metoder och källor utforskas, vilket skapar en uppdaterad volym som är en referenskälla till samtida siciliansk arkeologi.

Christopher Prescott, Arja Karivieri, Peter Campbell, Kristian Göransson & Sebastiano Tusa (eds.). 2021. Trinacria, 'An Island Outside Time': International Archaeology in Sicily. Oxford: Oxbow Books.

Table of Contents
Preface
Valeria Li Vigni
Introduction