Institutionens forskning är representerad av Arja Karivieri, med en artikel och flera illustrationer och rekonstruktioner av Jesper Blid, samt den osteoarkeologiska studien av 30 individer från Anas Acilia av Anna Kjellström och Paola Francesca Rossi.

Rött bokomslag med titel och en romerskrelief på.

Resterande bidrag är skrivna av forskarna: Lynne Bennett, Ria Berg, Paola Catalano, Claudia Cecamore, Véronique Dasen, Flavio De Angelis, Janet DeLaine, Paola Germoni, Mary Harlow, Marja-Leena Hänninen, Sanna Joska, Arja Karivieri, Simon Keay, Lena Larsson Lovén, Ray Laurence, Antonio Licordari, Michael MacKinnon, Cristina Martínez-Labarga, Marxiano Melotti, Cinzia Morelli, Katariina Mustakallio, Carlo Pavolini, Angelo Pellegrino, Birte Poulsen, Marina Prusac-Lindhagen, Olga Rickards, Paola Francesca Rossi, Olli Salomies, Heikki Solin, Christa Steinby, Pekka Tuomisto, Ghislaine van der Ploeg, Sara Varano, Ville Vuolanto, och Fausto Zevi. Förordet är skrivet av Mariarosaria Barbera, direktör emerita av Parco Archeologico di Ostia Antica.

Boken är resultat av projektet "Segrerated or Integrated? - Living and Dying in the Harbour City of Ostia, 300 BCE- 700 CE,”, ledd av prof. Arja Karivieri och finansierad av Finlands Akademi och Tammerfors universitet (2015-2019), i samarbete med Parco Archeologico di Ostia Antica, Stockholms Universitet (Institutionen för arkeologi och antikens kultur), Soprintendenza Speciale Archeologia, Belle Arti e Paesaggio di Roma, och Centre of Molecular Anthropology for Ancient DNA Studies at the University of Rome "Tor Vergata", samt University of Kent (School of European Culture and Languages) i Canterbury och Università Niccolò Cusano, Rom. Projektets samarbetsgrupp inkluderade Museicentret Vapriikki i Tammerfors, Finland, samt i Rom Museo della Civiltà Romana at Rome och Museo Nazionale Romano, för att skapa utställningen "Ostia, Gateway to Rome – Ostia, porten till Rom", som är på Museicentret Vapriikki fram till den 10. januari 2021 (tillfälligt stängd pga pandemi fram till den 29.12.). Boken innehåller förutom de tematiska artiklarna även en katalog över alla föremål som finns i utställningen.

Life and Death in a Multicultural Harbour City: Ostia Antica from the Republic through Late Antiquity (Acta Instituti Romani Finlandiae, vol. 47), edited by Arja Karivieri, Rome: Institutum Romanum Finlandiae/ Edizioni Quasar, 2020. 602 sidor.

Boken finns att läsa via Finland Rom-institut.