1. Du är här:
  5. Nyheter
  6. Arja Karivieri får forskningsanslag från Finlands Akademi

Arja Karivieri får forskningsanslag från Finlands Akademi

Professor Arja Karivieri vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur får ett anslag på 570 628 euro från Finlands Akademi för ett projekt om det antika Roms hamnstad Ostia. Från institutionen deltar också forskaren Anna Kjellström i projektet.

Under projektet ska forskarna studera hur befolkningen i hamnstaden Ostia utvecklades mellan 300 f.Kr. och 700 e.Kr. och hur en egen identitet utvecklades. Genom att studera litteratur och visuella medier, inskriptioner, monument, konst, arkitektur och topografi och även ta hjälp av bioarkeologi och DNA-studier vill man analysera hur olika kulturella identiteter påverkade varandra. Särskilt vill forskarna studera hur befolkningen förhöll sig till nya etniska och religiösa minoriteter.

Projektet "Segregated or Integrated? – Living and Dying in the Harbour City of Ostia, 300 BCE - 700 CE" är ett samarbete med Tammerfors universitet och i gruppen av andra samarbetspartners ingår även bland annat University of Kent, Università degli Studi Niccolò Cusano i Rom, Kulturhistorisk Museum vid Oslo universitet och Vapriikki i Tammerfors.

I projektet ingår 4-5 veckors fältarbete årligen i Ostia med start sommaren 2016. Anslaget gäller för perioden 1 september 2015- 31 augusti 2019.

Bokmärk och dela Tipsa

Postadress/leveransadress
Institutionen för arkeologi och antikens kultur
Wallenberglaboratoriet